Polfan.pl - forum dyskusyjne

Pełna wersja: Kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Przepis na zupę treściwą  Big Grin

2 opakowania papryki słodkiej
1 kilogram łopatki wieprzowej
1 kilogram cebuli białej
1 kilo pieczarek
1 kilogram papryki (mieszanej czerwona, zielona, żółta)
4 papryki małe ostre
Potrzebny jest jeszcze wywar warzywny (najlepiej samemu ugotować a nie z kostki smaczniejszy) około 2 litry
Sól, pieprz – do smaku
Liść laurowy, ziele angielskie
3 ząbki czosnku
Zacierki połowę opakowania

Pokroić na kostkę mięso i paprykę (kostka nie zawiejka taka około 1,5 na 1,5 cm) cebule w cienkie plasterki, pieczarki tez w cienkie plasterki.
Zesmażać po kolei każdy produkt następnie wkładamy do garnka do duszenia przy ostatnim produkcie zasmażanym wsypujemy paprykę słodką i robimy tak zwana zasmażkę, dokładamy przyprawy i zacierki dusimy około 30 min i to wszystko. Tongue
[i][color=maroon]Bajek, ożeń się ze mną Tongue <orgazm>
aciu nastepny przepis bedzie na gofry Tongue

kk

Na gofry to szybciej poprosze ,bo wczoraj gofrownice kupilam Tongue
Bajek ! Bajek!  <skanduje>
(01-02-2008, 21:48)kk link napisał(a): [ -> ]Na gofry to szybciej poprosze ,bo wczoraj gofrownice kupilam Tongue
Bajek ! Bajek!  <skanduje>
Dawaj gofry, tez kupilam gofrownice, z miesiac temu, robi gofry w serducha....ale te ze sklepu (gotowa mieszanka) nedznie smakuja....

J.
Gofry
500g cukru
400 g roztopionego masła
1 kilogram  mąki
40 g drożdży
400 ml mleka
6 jajka
1 puszka piwa  może troszke mniej trzeba wyczuć to Tongue
szczypta soli

Żółtka same mieszamy z  połową mleka i z piwem  drożdze w letnim mleku (połowe z tego co mamy przygotowanego) z małą iloscia cukru rozpuszczamy (powinny wyrosnać)Tongue nastepnie wlewamy do maki wymieszanej z cukrem i solą, wlewamy mieszankę żółtkową, dodajemy rozpuszczone masło. Wymieszac dokladnie wszystko najlepiej mikserem. Odstawić do wyrośniecia (około 1 godziny). Wlewamy potem na gofrownice pieczemy i zapraszamy Bajka na gotowe gofry  Big Grin ;D Tongue
Bajkowy jak przytyje podasz przepis diete cud Big Grin Big Grin
Haniu podam ale osobiście tylko Tongue
hehhe ja wole na forum abys napisal sama przetestuje Wink
BajkowySmile proporcje w twoim przepisie na gofry to chyba dla całego Erota !Wink

Ja robie gofry z tego przepisu:

Topimy około 1 łyzki masła i czekamy aż ostygnie,
wsypujemy około 2-3 szklanek maki,
1 łyżeczkę! proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub cukier zwykły,
1 jajko ( gdy masz czas i ochotę oddzielasz białko od zółtek i ubijasz je, gdy
ochoty brak wrzucasz całe od razu)
następnie dolewamy wodę (ja mam zawsze mineralkę więc z niej korzystam) tyle aby
powstała masa bardziej gesta niż na naleśniki
na koniec masło
gdy osobno miksowalismy białko to delikatnie mieszamy całość
Odstawiamy na chwile gdy zagrzeje się gofrownica
smarujemy ja lekko olejem za pomoca pędzelka i nakładamy ciasto
Ważne po upieczeniu nie wolno kłaść gofrów, powinny przez chwilę odetchnąć
oparte lecz nie połozone

Można tez stopione masło zastapić łyżka oleju.
Z takiego ciasta wychodza tradycyjne gofry, drożdzowę są jednak trochę inne niż te, które najczęsciej się spotyka w sprzedażySmile

Przepis i cała dyskusja o gofrach tu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,4870...2.html?v=2
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21