Polfan.pl - forum dyskusyjne

Pełna wersja: Kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(06-04-2008, 14:33)napoleonka link napisał(a): [ -> ]jeszcze jeden Smile

2 puszki mleka skondensowanego nieslodzonego
3 lychy cukru pudru
4 galaretki ( ja mialam szafirowa, niebieska, brylantowa i bursztynowa, dlatego fajne kolory byly)
owoce (ja daje z puszki jakas mieszanke)

kazda galaretke rozrabiamy w szklance goracej wody. osobno.

mleko dzielimy na 3 rowne porcje, do kazdej dodajemy lyzke cukru pudru.

jak galaretki wystygna, ale nie zastygna, miksujemy mleczko az powstanie pianka, szybciutko sie to robi, dolewamy galaretkie, miksujemy do wymieszania na wolniejszych obrotach i wylewamy do formy. acha, forma duza kwadratowa, chyba ze ktos ma gigantyczna tortownice. potem nastepna porcja mleka + galaretka no i z trzecia tak samo. kazda warstwe wstawic trzeba na chwilke do lodowki zeby stezala, generalnie trwa to tyle co miksowanie. mozna sobie ewentualnie wyjsc na papierosa Very Big Grin  no i na gore daje owoce i zalewam galaretka. to juz wiadomo, ze musi byc prawie stezala i tez mniej wody niz w przepisie.


teraz napisze o foremce. ja nie mam takiej wielgachnej okraglej, teraz juz takich w sklepach nie ma. no i na taka stanbdard to sie nie bardzo miesci, tz galaretka z owocami juz nie ma miejsca, a szkoda, bo ladnie wykancza i daje smaczek fajny. wiec robie z 1,5 puszki mleka, bo zalezy mi na tortownicy dlatego, ze sie odpina bok i fajnie sie to kroi i wyglada. mozna w prostokatnej duzej, ale ciezko wyciagnac, bo ciasto jest takie ptasiomleckzowe wlasnie Smile jest fajne, lekkie i ciekawie wyglada
mam nadzieje, ze jasno napisalam kurka....

i foto, zeby smaka narobic Big Grin Wink

[Obrazek: ppmmtx2.jpg]



No to,kurna,narobiłaś smaka napoli Tongue
tu mi sie troche jedna warstwa w druga wciela, bo mlody juz sie domagal mamy, w smaku to nie przeszkadza, ale wizualnie troche tak Wink
napoleonka no ciasto wysmienite) tylko zmniejszylam proporcje zeby do najwiekszej tortownicy weszlo) podobnie robie salceson
Specjalnie dla kk:-)
"Cygany"
Ciasto robimy jak na kopytka: czyli ziemniaki ugotowane(w osolonej wodzie),zmielone,jajko,mąka.Formujemy podobnie jak kopytka,z tą rożnicą,że bardziej płaskie i ciut większe.Smażymy na oliwie,bądź oleju,na zasadzie smażenia kotletów,czyli nie w głębokim oleju.Do tego najlepszy jest sos z suszonych,leśnych grzybów,ale może też być każdy inny sos i np.bitki,suróweczka.
Smacznego Smile
(24-04-2008, 13:51)monika_ link napisał(a): [ -> ]Specjalnie dla kk:-)
"Cygany"
Ciasto robimy jak na kopytka: czyli ziemniaki ugotowane(w osolonej wodzie),zmielone,jajko,mąka.Formujemy podobnie jak kopytka,z tą rożnicą,że bardziej płaskie i ciut większe.Smażymy na oliwie,bądź oleju,na zasadzie smażenia kotletów,czyli nie w głębokim oleju.Do tego najlepszy jest sos z suszonych,leśnych grzybów,ale może też być każdy inny sos i np.bitki,suróweczka.
Smacznego Smile

Mozna tez ciasto przyproszyc maka i rozwalkowac . Nastepnie  wykrajac kotlety szklanka . Wlasnie tak robila to moja mama . Z sosem grzybowym jest pyszne...
Monika , narobilas mi smaka. Smile

Od siebie doloze przepis na rybe w sosie pieczarkowym.

skladniki
- filety rybne
-mala cebulka
-maka
-pieczarki
-smietana
-cytryna
-olej
-sol , pieprz do smaku
-patelnia Tongue

Rybe skrapiamy cytryna taczamy w mace i smazymy.
Pieczarki i cebule kroimy w kostke , przyprawiamy , smazymy . Gdy pieczarki zmiekna dodajemy lyzke smietany. Na talez kladziemy rybke na niej kladziemy sos pieczarkowy i posypujemy poszatkowana pietruszka.

Smacznego.

(24-04-2008, 14:54)Cindy_ link napisał(a): [ -> ][quote author=monika_ link=topic=52.msg10810#msg10810 date=1209034304]
Specjalnie dla kk:-)
"Cygany"
Ciasto robimy jak na kopytka: czyli ziemniaki ugotowane(w osolonej wodzie),zmielone,jajko,mąka.Formujemy podobnie jak kopytka,z tą rożnicą,że bardziej płaskie i ciut większe.Smażymy na oliwie,bądź oleju,na zasadzie smażenia kotletów,czyli nie w głębokim oleju.Do tego najlepszy jest sos z suszonych,leśnych grzybów,ale może też być każdy inny sos i np.bitki,suróweczka.
Smacznego Smile

Mozna tez ciasto przyproszyc maka i rozwalkowac . Nastepnie  wykrajac kotlety szklanka . Wlasnie tak robila to moja mama . Z sosem grzybowym jest pyszne...
Monika , narobilas mi smaka. Smile

Od siebie doloze przepis na rybe w sosie pieczarkowym.

skladniki
- filety rybne
-mala cebulka
-maka
-pieczarki
-smietana
-cytryna
-olej
-sol , pieprz do smaku
-patelnia Tongue

Rybe skrapiamy cytryna taczamy w mace i smazymy.
Pieczarki i cebule kroimy w kostke , przyprawiamy , smazymy . Gdy pieczarki zmiekna dodajemy lyzke smietany. Na talez kladziemy rybke na niej kladziemy sos pieczarkowy i posypujemy poszatkowana pietruszka.

Smacznego.


[/quote]


No te też trzeba optoczyć w mące,inaczej będą się kleić do patelni.Ale to i kopytka są opruszone mąką:-)
U mnie w domu, procz takich "kotletów" pod sos robilo sie placki. Z tej samej bazy, rozwalkowac cieniutko na placki i mozna wykrajac rozne wzory. U mnie najbardziej ida trojkaty:-)
A to moje ostatnie "dzieło" prezent na pewien wieczór panieński Smile)))

[Obrazek: 1ca90833e3e1f723.jpg]
fuj ...ohyda  :-[
Vecia!!!!!!
WSPANIAŁY tort Big Grin rewelacja na wieczór panieński  ;D
.......... aż szkoda jeść Tongue


ps. dlaczego Ty vec nie bierzesz udziału w konkursach kulinarnych?!



Pozdrawiam.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21