03-02-2008, 21:50
04-02-2008, 05:27
Bajkowy zrobilam te gofry wedlug Twojego przepisu)oczywiscie zmniejszylam proporcje jak na pierwszy raz)i musze przyznac naprawde dobre)nawet zapachu piwa nie czulam)zjadlam za Ciebie rowniez))) ale sproboje tez przepis vectry))
04-02-2008, 16:33
Jak to za mnie ej no ja też chciałem :'(
05-02-2008, 17:08
6jaj 36 dkg maki tortowej 36 dkg margaryny 1 wieksza cytryna,1 lyzeczka proszku do pieczenia(czubata). Margaryne utrzec z cukrem dodajac po jednym zoltku(bialka ubic na piane).Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dosypywac po troche do masy.Skorke z cytryne zetrzec na tarce i wsypac do ciasta,dodac rowniez sok z wycisnietej cytryny i ubite bialko ,ciasto wlac na blaszke (najlepiej wylozona papierem,latwiej wyciaga sie ciasto z blaszki.Piec okolo 45min. KREM:2 cytryny,1szkl.wody,1 szkl cukru,2 czubate lyzki margaryny,3 lyzki maki ziemniaczanej Cytryny zetrzec na tarce, wycisnac sok. Do garnka wlozyc margaryne i cukier i wlac szkl wody i wycisniety sok.Dogotujacego sie wlac make ziemniaczana rozmieszana w malej ilosci wody.Gotowac okolo 3 min.Ciasto przekroic na pol i przelozyc masa
08-02-2008, 14:32
chyba jeszcze nie dawałam żadnych przepisów :
dziś mam etap tuńczykowy... dwa przepisy - bardzo proste, pyszne (jak ktoś lubi tuńczyka) i syte
tuńczyk na dwa sposoby...
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 spore cebule
paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
koperek – pęczek świeżego albo mrożony
1 ząbek czosnku
1 śmietana
sól, pieprz, ździebko vegety do smaku
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy tuńczyka – nie odsączamy. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietanę. Dusimy kilka minut mieszając. Podajemy z makaronem.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
2-3 puszki tuńczyka w oleju
3 spore cebule
Paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i vegeta do smaku
tarty żółty ser
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory bez skórki, dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy tuńczyka, odciśniętego, mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i dusimy kilka minut, mieszając. Nakładamy na gorący makaron i posypujemy startym serem. Jemy ze smakiem
dziś mam etap tuńczykowy... dwa przepisy - bardzo proste, pyszne (jak ktoś lubi tuńczyka) i syte
tuńczyk na dwa sposoby...
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 spore cebule
paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
koperek – pęczek świeżego albo mrożony
1 ząbek czosnku
1 śmietana
sól, pieprz, ździebko vegety do smaku
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy tuńczyka – nie odsączamy. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietanę. Dusimy kilka minut mieszając. Podajemy z makaronem.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
2-3 puszki tuńczyka w oleju
3 spore cebule
Paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i vegeta do smaku
tarty żółty ser
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory bez skórki, dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy tuńczyka, odciśniętego, mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i dusimy kilka minut, mieszając. Nakładamy na gorący makaron i posypujemy startym serem. Jemy ze smakiem
08-02-2008, 14:35
i jeszcze jedna pychotka... od kucharza z Holiday Inn
ZUPA KREM Z PORÓW (pychota!!!!)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej z indyka
3 spore pory (żeby miały jak najwięcej białego)
5 serków topionych (najlepsze firmy Hochland, te takie prostokątne, długie – można same śmietankowe; ja kupuję różne smaki)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
1 łyżka vegety
Przyrządzenie (bardzo łopatologicznie):
Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pory kroimy w półplastry, wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia się – nie rumienić! Nastawiamy litr-półtora wody, wsypujemy do niej vegetę i majeranek. Jak się zagotuje woda to wrzucamy do niej mięso, uformowane w malutkie kuleczki. Jak się zagotuje dodajemy podsmażone pory. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione serki topione i mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut i voila! Można do smaku doprawić pieprzem. Podajemy z bagietką, świeżą kajzerką albo grzankami – jak kto woli. Smacznego! ;D
ZUPA KREM Z PORÓW (pychota!!!!)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej z indyka
3 spore pory (żeby miały jak najwięcej białego)
5 serków topionych (najlepsze firmy Hochland, te takie prostokątne, długie – można same śmietankowe; ja kupuję różne smaki)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
1 łyżka vegety
Przyrządzenie (bardzo łopatologicznie):
Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pory kroimy w półplastry, wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia się – nie rumienić! Nastawiamy litr-półtora wody, wsypujemy do niej vegetę i majeranek. Jak się zagotuje woda to wrzucamy do niej mięso, uformowane w malutkie kuleczki. Jak się zagotuje dodajemy podsmażone pory. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione serki topione i mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut i voila! Można do smaku doprawić pieprzem. Podajemy z bagietką, świeżą kajzerką albo grzankami – jak kto woli. Smacznego! ;D
08-02-2008, 14:58
puska litości głodny się robię
08-02-2008, 15:00
(08-02-2008, 14:58)Bajkowy link napisał(a): [ -> ]puska litości głodny się robięnic nie mów, bo ja do jakiejś 18 muszę wytrzymać : ale potem robię tuńczyka ;D
08-02-2008, 15:05
ok wiec siadam i ja pisze przepisy
08-02-2008, 15:11
Sałatka z awokado
Składniki:
1 awokado 3-4 pomidory,2 ząbki czosnku, sól pieprz, 1 łyżka majonezu (napoleoński) 2 łyżki śmietany bardzo gęstej, polowa limonki
obrać ze skórki pomidory usunąć pestki i pokroić w kosteczkę, skroić awokado tak samo w drobną kostkę i polać limonką. Wymieszać razem dodając czosnek sól pieprz śmietanę i majonez
Składniki:
1 awokado 3-4 pomidory,2 ząbki czosnku, sól pieprz, 1 łyżka majonezu (napoleoński) 2 łyżki śmietany bardzo gęstej, polowa limonki
obrać ze skórki pomidory usunąć pestki i pokroić w kosteczkę, skroić awokado tak samo w drobną kostkę i polać limonką. Wymieszać razem dodając czosnek sól pieprz śmietanę i majonez