Polfan.pl - forum dyskusyjne

Pełna wersja: Kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
veciu napisałem że na tą ilość mnie prosze zaprosić Tongue
Bajkowy zrobilam te gofry wedlug Twojego przepisu)oczywiscie zmniejszylam proporcje jak na pierwszy raz)i musze przyznac naprawde dobre)nawet zapachu piwa nie czulam)zjadlam za Ciebie rowniez))) ale sproboje tez przepis vectry)) Smile
Jak to za mnie ej no ja też chciałem :'(
6jaj                                                                                                                                  36 dkg maki tortowej                                                                                                            36 dkg margaryny                                                                                                              1 wieksza cytryna,1 lyzeczka proszku do pieczenia(czubata).                                                    Margaryne utrzec z cukrem dodajac po jednym zoltku(bialka ubic na piane).Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dosypywac po troche do masy.Skorke z cytryne zetrzec na tarce i wsypac do ciasta,dodac rowniez sok z wycisnietej cytryny i ubite bialko ,ciasto wlac na blaszke (najlepiej wylozona papierem,latwiej wyciaga sie ciasto z blaszki.Piec okolo 45min.                                      KREM:2 cytryny,1szkl.wody,1 szkl cukru,2 czubate lyzki margaryny,3 lyzki maki ziemniaczanej          Cytryny zetrzec na tarce, wycisnac sok. Do garnka wlozyc margaryne  i cukier i wlac szkl wody i wycisniety sok.Dogotujacego sie wlac make ziemniaczana rozmieszana w malej ilosci wody.Gotowac okolo 3 min.Ciasto przekroic na pol i przelozyc masa 
chyba jeszcze nie dawałam żadnych przepisów  :Smile
dziś mam etap tuńczykowy... dwa przepisy - bardzo proste, pyszne (jak ktoś lubi tuńczyka) i syte Tongue
tuńczyk na dwa sposoby...

MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 spore cebule
paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
koperek – pęczek świeżego albo mrożony
1 ząbek czosnku
1 śmietana
sól, pieprz, ździebko vegety do smaku

Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Tongue  Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy tuńczyka – nie odsączamy. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietanę. Dusimy kilka minut mieszając. Podajemy z makaronem. Smile

MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
2-3 puszki tuńczyka w oleju
3 spore cebule
Paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i vegeta do smaku
tarty żółty ser

Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Tongue  Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory bez skórki, dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy tuńczyka, odciśniętego, mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i dusimy kilka minut, mieszając. Nakładamy na gorący makaron i posypujemy startym serem. Jemy ze smakiem Tongue
i jeszcze jedna pychotka... od kucharza z Holiday Inn  Big Grin

ZUPA KREM Z PORÓW (pychota!!!!)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej z indyka
3 spore pory (żeby miały jak najwięcej białego)
5 serków topionych (najlepsze firmy Hochland, te takie prostokątne, długie – można same śmietankowe; ja kupuję różne smaki)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
1 łyżka vegety

Przyrządzenie (bardzo łopatologicznie):
Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pory kroimy w półplastry, wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia się – nie rumienić! Nastawiamy litr-półtora wody, wsypujemy do niej vegetę i majeranek. Jak się zagotuje woda to wrzucamy do niej mięso, uformowane w malutkie kuleczki. Jak się zagotuje dodajemy podsmażone pory. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione serki topione i mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut i voila! Można do smaku doprawić pieprzem. Podajemy z bagietką, świeżą kajzerką albo grzankami – jak kto woli. Smacznego! Smile ;D
puska litości głodny się robię   Wink  Tongue
(08-02-2008, 14:58)Bajkowy link napisał(a): [ -> ]puska litości głodny się robię   Wink  Tongue
nic nie mów, bo ja do jakiejś 18 muszę wytrzymać  :Smile ale potem robię tuńczyka  ;D
ok wiec siadam i ja pisze przepisy   Tongue
                          Sałatka z awokado
Składniki:
1 awokado 3-4 pomidory,2 ząbki czosnku, sól pieprz, 1 łyżka majonezu (napoleoński) 2 łyżki śmietany bardzo gęstej, polowa limonki

obrać ze skórki pomidory usunąć pestki i pokroić w kosteczkę, skroić awokado tak samo w drobną kostkę i polać limonką. Wymieszać razem dodając czosnek sól pieprz śmietanę i majonez

Tongue
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21