blin, mam klasc ser na oko? 
Sushi, zawsze, wszedzie... o kazdej porze dnia i nocy! 
***Czego sruba ostatnio NIEprzypalila...
Wieprzowina ze sliwkami. 8)
wieprzowinka(ile zdażysz zlapac, poderwac, upolowac...)(Ż kurde Ż..)
sliwki(ile sie da napchac)
wino(o ile cos ci zostalo od ostatniego przyjecia)
ocet
tarta bulka*
sos do pieczeni
cynamon*
wieprzowinke dusic(pokrojona albo i nie...jak lubisz) w winie z octem i przyprawami(np. mieta, ziola,chilli!,oregano(mozesz dodac sosu sojowego).. co ci sie nawinie).
dorzucic sliwki, gdy beda miekkie mozna przetrzec je przez sito (ja wole nie przecierac)
dodac tarta bulke,
sos do pieczeni i przyprawic cynamonem.
gotowa pieczen polac sosem.
ja gotuje to w woku..
*tyle ile lubisz
cdn.
Izul wielki kucharz. 
(18-09-2007, 10:54)dortmund link napisał(a): [ -> ]Proste ... jak nalesnik . ;D
nalesnik = tortilla + tluszcz
to jest bez.
(18-09-2007, 21:15)blinker link napisał(a): [ -> ][quote author=dortmund link=topic=52.msg1443#msg1443 date=1190102067]
Proste ... jak nalesnik . ;D
nalesnik = tortilla + tluszcz
to jest bez.
[/quote] Ja potrafie smazyc na teflonowej patelni bez tluszczu

nalesnik= ciasto nalesnikowe + sucha patelnia teflonowa
z jedzenia bardzo lubię green way ; - P
..i obiady mojej kobiety.
: - )
Salmon pieczony.
salmon
maslo
peczek kopru lub pietruszki <wedle upodobania>
cytryna
folia aluminiowa , piekarnik
Plat salmona obdzieramy ze skory , porcjujemy.
Koper <lub pietruszke> szatkujemy .
Cytryne kroimy w plastry.
Na kawalku folii aluminiowej ukladamy porcje salmona , posypujemy <dosyc sporawo > koprem <lub pietruszka> , na to kladziemy plaster cytryny i lyzeczke masla . Calosc zawijamy . To samo robimy z pozostalymi kawalkami ryby . Calosc wkladamy do piekarnika i pieczemy.
Krewetki z grilla.
Krewetki topimy w wodzie z duza iloscia soku z cytryny. Po ok godzinie wyjmujemy , nabijamy na kijki do szaszlykow , grillujemy i jemy
Sushi.
Podnosimy ulotke zostawiona pod drzwiami , wybieramy to co nam najbardziej smakuje , dzwonimy , zamawiamy i jemy
Oliwa z oliwek ,tarty parmezan na grubych oczkach,pieprz mielony ,sok z cytryny,posiekana rucola,odrobina soli.<mozna dodac czosnek w proszku>
Wsio wymieszac- proporcje dowolne - do smaku.
Nakladac na chleb razowy -smacznego.
Surowa pieczarke pokroic w plastry,rozlozyc na posmarowanej maslem bagietce,posolic.
Odczekac ,az pieczarka pusci "sok" -zjadac ze smakiem .
guacomole
-avocado
-cilantro
-limonka
-sol , pieprz
i jezeli ktos lubi pikantniej
-ostra papryczka
-czerwona cebulka
Rozgniatamy avocado , skrapiamy sokiem z limonki. Cilantro tez miazdzymy , mieszamy z avocado na jednolita papke.Przyprawiamy sola i pieprzem. Mozemy dodac papryczke , cebulke lub czosnek.
Jemy z chipsami lub krakersami.
Swietny jako dodatek do piwa.
(05-10-2007, 16:04)Cindy_ link napisał(a): [ -> ] guacomole
-avocado
-cilantro
-limonka
-sol , pieprz
i jezeli ktos lubi pikantniej
-ostra papryczka
-czerwona cebulka
Rozgniatamy avocado , skrapiamy sokiem z limonki. Cilantro tez miazdzymy , mieszamy z avocado na jednolita papke.Przyprawiamy sola i pieprzem. Mozemy dodac papryczke , cebulke lub czosnek.
Jemy z chipsami lub krakersami.
Swietny jako dodatek do piwa.
tylko avocado musi być dojrzałe, w przeciwnym razie wszystko ląduje do kosza.. ;-)
:-P
tez cos w podobie.
Feta-ale ta twarda,krucha,bywa w zalewie.Bron boszzz z kartonika<najczesciej bywa w sklepach>
Rozkruszyc,dodac oliwe z oliwek-sporo+ suszone ziola prowansalskie.
Dac w miare mozliwosci przemacerować.
maczac pieczywo wszelakie,popijac zimnym bialym winem.
Ostrzegam-dosc slone.
Kurczak po prowansalsku
4 filety z piersi kurczaka
3 zabki czosnku
3 do 4 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
250 ml creme fraiche (36% smietana tez moze byc)
250 ml smietany
1 lyzeczka tymnianku
cayenne (tak 1/4 lyzeczki)
800 ml pomidorow z puski (gotowanach ale w calosci i bez skorki)
troche przecieru pomidorowego ale tylko jak ktos lubi
sol
3 lyzki masla
kurczaczkowe fileciki pokroic wkostke tak 4 na 4 cm albo tak jak kto lubi i na bardzo goracej patelni posmazyc krotko i ostro na masle, zmniejszyc temperature o polowe, dodac papryke i cayenne oraz sol, troszke podsmazyc aby aromaty papryki sie rozwinely( minutke lub dwie), dodac pokrojony czosnek, pomidory
przykryc przykrywka i na malym ogniu gotowac tak z 20 minut
potem dodac smietane, creme fraiche i tymianek, odkryte gotowac z 5 minut
podawac z sypkim ryzem lub ciepla bagietka
do tego prpponuje albo zwykla wode niegazowana albo jakies lekkie polwytrawne czerwone woni np. Merlot albo bardzo lekko slodkawe rosé.
Jako deser polecam slodkie omleciki z dodatkiem jogurtowo/malinowym lub z odrobinka waniliowego sosu ale nie kupnego !
Bardzo wazne: Nie uzywajcie mrozonego mieska. Kupcie swieze.