27-03-2008, 19:33
28-03-2008, 07:56
(27-03-2008, 19:33)Bajkowy link napisał(a): [ -> ]ej kosmito i musztarda zapomniałeś ;DI to wszystko na odswietnie przykrytym stole Trybuna Ludu
28-03-2008, 08:26
Dobra wygrałeś masz u mnie sete za te kulinarne przepisy ;D
28-03-2008, 08:30
(28-03-2008, 08:26)Bajkowy link napisał(a): [ -> ]Dobra wygrałeś masz u mnie sete za te kulinarne przepisy ;DMuchos gracies
28-03-2008, 08:34
Muchę tez podamy a co tobie będziemy żałować hyhy. ;D
03-04-2008, 10:29
skladniki okolo 60dkg pieczarek, 1lyzka soku z cytryny,1cebula,2zabek czosnku,1/2 peczka rozmarynu,okolo40dkg pomidorow,2 lyzki oliwy,3-4 lyzki wody,so,pieprz Pieczarki oczyscic i pokroic na cwiartki w zaleznosci od wielkosci,skropic sokiem z cytryny. obrana cebule i czosnek drobno pokroic,listki rozmarynu(bez lodyzek) posiekac.Pomidory pokroic w kostke.Na paatelni rozgrzac oliwe ,dodac pieczarki,podsmazyc ,dodac cebule i czxosnek,rozmaryn oraz pomidory.Na koniec dodac wode,doprawic pikantnie sola i [pieprzem do smaku dusic pod przykryciem okolo 10 minut.Potrawa najlepiej smakuje podana z pieczonym miesem albo z kluskami z maki pszennej)
03-04-2008, 13:37
Hanek mniam mniam pieczarki ;D
04-04-2008, 17:23
Bajek o przepis poprosze mam czasu troche moge probowac )))
05-04-2008, 15:10
1. W sredniej misce przesiać 2 1/4 szkl. mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 3/4 łyżeczki soli.
2. W dużej misce ubic mikserem na średnich obrotach 1 kostkę masła lub margaryny, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. cukru brązowego, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać 2 duże jajka i esencję waniliową (trochę). Wymieszać. Dodać mąkę. Ubijać na niskich obrotach, aż do całkowitego wymieszania składników.
3. Dodać m&m's - duża paczka. Można dodać 1 szkl. masła orzechowego.
4. Na nienatłuszczoną blachę nakładać kopiaste łyżeczki ciasta w odstępach 5 cm.
5. Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni przez 10-12 min. Zostawic jeszcze chwile na blasze, zdjąć łopatka i odstawić.
pyyyyyyyyyyyyyycha wlasnie jem..
2. W dużej misce ubic mikserem na średnich obrotach 1 kostkę masła lub margaryny, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. cukru brązowego, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać 2 duże jajka i esencję waniliową (trochę). Wymieszać. Dodać mąkę. Ubijać na niskich obrotach, aż do całkowitego wymieszania składników.
3. Dodać m&m's - duża paczka. Można dodać 1 szkl. masła orzechowego.
4. Na nienatłuszczoną blachę nakładać kopiaste łyżeczki ciasta w odstępach 5 cm.
5. Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni przez 10-12 min. Zostawic jeszcze chwile na blasze, zdjąć łopatka i odstawić.
pyyyyyyyyyyyyyycha wlasnie jem..
06-04-2008, 14:33
jeszcze jeden
2 puszki mleka skondensowanego nieslodzonego
3 lychy cukru pudru
4 galaretki ( ja mialam szafirowa, niebieska, brylantowa i bursztynowa, dlatego fajne kolory byly)
owoce (ja daje z puszki jakas mieszanke)
kazda galaretke rozrabiamy w szklance goracej wody. osobno.
mleko dzielimy na 3 rowne porcje, do kazdej dodajemy lyzke cukru pudru.
jak galaretki wystygna, ale nie zastygna, miksujemy mleczko az powstanie pianka, szybciutko sie to robi, dolewamy galaretkie, miksujemy do wymieszania na wolniejszych obrotach i wylewamy do formy. acha, forma duza kwadratowa, chyba ze ktos ma gigantyczna tortownice. potem nastepna porcja mleka + galaretka no i z trzecia tak samo. kazda warstwe wstawic trzeba na chwilke do lodowki zeby stezala, generalnie trwa to tyle co miksowanie. mozna sobie ewentualnie wyjsc na papierosa Very no i na gore daje owoce i zalewam galaretka. to juz wiadomo, ze musi byc prawie stezala i tez mniej wody niz w przepisie.
teraz napisze o foremce. ja nie mam takiej wielgachnej okraglej, teraz juz takich w sklepach nie ma. no i na taka stanbdard to sie nie bardzo miesci, tz galaretka z owocami juz nie ma miejsca, a szkoda, bo ladnie wykancza i daje smaczek fajny. wiec robie z 1,5 puszki mleka, bo zalezy mi na tortownicy dlatego, ze sie odpina bok i fajnie sie to kroi i wyglada. mozna w prostokatnej duzej, ale ciezko wyciagnac, bo ciasto jest takie ptasiomleckzowe wlasnie jest fajne, lekkie i ciekawie wyglada
mam nadzieje, ze jasno napisalam kurka....
i foto, zeby smaka narobic
2 puszki mleka skondensowanego nieslodzonego
3 lychy cukru pudru
4 galaretki ( ja mialam szafirowa, niebieska, brylantowa i bursztynowa, dlatego fajne kolory byly)
owoce (ja daje z puszki jakas mieszanke)
kazda galaretke rozrabiamy w szklance goracej wody. osobno.
mleko dzielimy na 3 rowne porcje, do kazdej dodajemy lyzke cukru pudru.
jak galaretki wystygna, ale nie zastygna, miksujemy mleczko az powstanie pianka, szybciutko sie to robi, dolewamy galaretkie, miksujemy do wymieszania na wolniejszych obrotach i wylewamy do formy. acha, forma duza kwadratowa, chyba ze ktos ma gigantyczna tortownice. potem nastepna porcja mleka + galaretka no i z trzecia tak samo. kazda warstwe wstawic trzeba na chwilke do lodowki zeby stezala, generalnie trwa to tyle co miksowanie. mozna sobie ewentualnie wyjsc na papierosa Very no i na gore daje owoce i zalewam galaretka. to juz wiadomo, ze musi byc prawie stezala i tez mniej wody niz w przepisie.
teraz napisze o foremce. ja nie mam takiej wielgachnej okraglej, teraz juz takich w sklepach nie ma. no i na taka stanbdard to sie nie bardzo miesci, tz galaretka z owocami juz nie ma miejsca, a szkoda, bo ladnie wykancza i daje smaczek fajny. wiec robie z 1,5 puszki mleka, bo zalezy mi na tortownicy dlatego, ze sie odpina bok i fajnie sie to kroi i wyglada. mozna w prostokatnej duzej, ale ciezko wyciagnac, bo ciasto jest takie ptasiomleckzowe wlasnie jest fajne, lekkie i ciekawie wyglada
mam nadzieje, ze jasno napisalam kurka....
i foto, zeby smaka narobic