Polfan.pl - forum dyskusyjne

Pełna wersja: Kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Upiekłam, ale kto je schowa... przede mną????
arha polecam moj sposob na pracowe paczki swiateczne:  kazalam niemezowi wozic je w bagazniku, nie przynosic pod pozorem zadnym, nie ulegac prosbom, grozbom, szantazom ani striptizom chocby nie wiem co!!! Big Grin
(06-02-2009, 00:06)vectra link napisał(a): [ -> ][Obrazek: 62aad9b54aab3520.jpg]

vectra masz talent. te prosiaki wygladaja zaje..iscie Big Grin

kk

Wczoraj robilam i polecam ,bo robi sie piorunem w 5 minut.

Leniwe leniwe  ;D

1 serek homogenizowany waniliowy
1 jajko
4 łyzki kopiaste mąki.

wymieszac i kłasc na lekko osolony wrzątek łyżką.
po 2 minutach po wyplynieciu wyłożyc na półmisek i polać roztopionym maslem.

Dla mnie bomba!

ps .do roztopionego masla wciskam troche soku z cytryny- ale to moja osobista fanaberia Tongue

                     8)

       Achtung! Gotuje rosol.

                    ;D
moja osobista smocza porażka ;p

[Obrazek: e3269b335308d267.jpg]
fakt....
beznadziejnyjest :-))))

kk

to co bedzie w "zamiast"? Smile
no tak beznadziejny ...tiaaaa ;D
ale wiesz...co  ??? masz wyrzucic...to ja poprosze go zapakowac ... mialby sie zmarnowac... to wezme.... Tongue
obiecany przepis na moj biszkopt Smile

6 jaj
szklanka maki tortowej
1/4 szkl. maki ziemniaczanej
szklanka cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
proszek do pieczenia lyzeczka
6 lyzek wody

pisze jak ja robie Tongue

po pierwsze wszystkie skladniki wyciagam z lodowki kilka godzin wczesniej, zeby mialy temp pokojowa.
po drugie staram sie by byly dobrej jakosci.
po trzecie przesiewam maki i proszek.

oddzielamy bialka od zoltek, do bialek daje szczypte soli i ubijam, jak piana jest prawie sztywna to daje wieksza czesc cukru i ubijam dalej do megasztywnosci i do calkowitego rozpuszczenia cukru.

potem ucieram mikserem zoltka z reszta cukru i cukrem waniliowym. jak sie utra do bialosci i cukry sie rozpuszcza, dodaje wode, piany tyle, by sie nei zrobila klucha i stopniowo make, miksuje, jak sie ladnie wymiesza, to reste piany dodaje i mieszam juz recznie.... tak, zeby nie "meczyc" bialka Big Grin Big Grin Big Grin

z takiej ilosci pieke biszkopt okragly, nawet na tej najwiekszejforemce czyli chyba 23cm wychodzi duuuuuuuuuuuuuuuzy.

na foreme prostokatna ta normalna najwieksza pieke z 1,5 porcji.

na serduszko, to jest taka foremka sprzedawana w komplecie z okraglo i zamyka sie w niej, pieke z polowy i jest po sama gore,
ooo otaka: http://www.allegro.pl/item1052370334_tor...tynki.html
serca widzialyscie na blogu ;-) niskie nie sa.

kazdy tort da sie przekroic na 3 ladne placki.

dno formy smaruje tluszczem i lekko obsypuje maka...okow nie smarujemy!
pieke w temp. 170 st, bez termoobiegu... czas hmm// tu jest gorzej,o o ile prostokatny to jest jakies 35 do 45 minut, to okragle nawet godzine mi sie zdarzalo piec..... sprawdzamy patyczkiem.... jak suchy to wiadomo, upieczony... ja sprawdzam reka, klade dlon i jak mi ladnie sprezynuje Big Grin Big Grin to ok......

wyciagam, z wysokosci okolo 40-50  cm upuszczam (nie rzucam!!!) blaszke. nie opadlo mi nigdy...
i nie jest to moj sposob, pelno takich w necie ;-)


Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21