16-07-2008, 22:08
kk
08-08-2008, 20:00
znalazlam cos dla Dzikiej i Kathi ;D
Domowy bayleys.
1 szklanka slodkiej smietanki
1 puszka skondensowanego slodkiego mleka
1 i 1/2 szklanki whiskey
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2 lyzki gotowej polewy czekoladowej
1 lyzeczka olejku waniliowego
1 lyzeczka olejku migdalowego
wsio do blendera,miksowac ok 30 sekund, wlac do butelki zakorkowac-wstawic do lodowki.
Przed rozlewaniem do kieliszkow ,wstrzasnąc.
Domowy bayleys.
1 szklanka slodkiej smietanki
1 puszka skondensowanego slodkiego mleka
1 i 1/2 szklanki whiskey
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2 lyzki gotowej polewy czekoladowej
1 lyzeczka olejku waniliowego
1 lyzeczka olejku migdalowego
wsio do blendera,miksowac ok 30 sekund, wlac do butelki zakorkowac-wstawic do lodowki.
Przed rozlewaniem do kieliszkow ,wstrzasnąc.
08-08-2008, 22:54
o?? dooobre...
mam juz nowa lodowke, jest nadzieja, ze po umyciu szybko wyschnie, sie wlaczy, znaczy ja wlacze i bedzie dzialac..
To wyprobuje..
...ta polewa to ma byc dodana jeszcze goraca, czy jak??
mam juz nowa lodowke, jest nadzieja, ze po umyciu szybko wyschnie, sie wlaczy, znaczy ja wlacze i bedzie dzialac..
To wyprobuje..
...ta polewa to ma byc dodana jeszcze goraca, czy jak??
09-08-2008, 01:02
(08-08-2008, 20:00)kk link napisał(a): [ -> ]znalazlam cos dla Dzikiej i Kathi ;D
Domowy bayleys.
1 szklanka slodkiej smietanki
1 puszka skondensowanego slodkiego mleka
1 i 1/2 szklanki whiskey
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2 lyzki gotowej polewy czekoladowej
1 lyzeczka olejku waniliowego
1 lyzeczka olejku migdalowego
wsio do blendera,miksowac ok 30 sekund, wlac do butelki zakorkowac-wstawic do lodowki.
Przed rozlewaniem do kieliszkow ,wstrzasnąc.
fajny przepis

kk
09-08-2008, 21:12
Gotowa polewa jest półpłynna.Mysle ,ze wystarcz temp. pokojowa.
01-09-2008, 11:11
01-09-2008, 11:38
cudo!!!
01-09-2008, 12:15
tiramisu-inaczej. czyli coś dla tych, co lubią i chcą codziennie.
biszkopty (albo zwykle "ciasteczkowe", albo po prostu spody)
kawa
woda
whiskey
kakao
jogurt (grecki najlepiej, 1kg)
A dalej to już tradycyjnie: układamy biszkopty/spody, ostudzona kawę pomieszaną z whiskey na pędzelek, siup i smarujemy biszkopty/spod, kładziemy warstwę jogurtu, posypujemy kakao, kładziemy na tym biszkopt/spod, pędzelek moczymy w kawie z whiskey, smarujemy, znowu jogurt i kakao. ostatnia warstwa to jogurt posypany kakao (jak ktoś lubi to można i cukier puder).
potem raz dwa do lodówki, przykryć jakąś folią i nie podjadać. ;) po kilku godzinach wyjąć, ukroić, zrobić sobie latte, usiąść i zjeść. perfect.
odchudzona wersja tiramisu w sam raz przed wyjazdem.
biszkopty (albo zwykle "ciasteczkowe", albo po prostu spody)
kawa
woda
whiskey
kakao
jogurt (grecki najlepiej, 1kg)
A dalej to już tradycyjnie: układamy biszkopty/spody, ostudzona kawę pomieszaną z whiskey na pędzelek, siup i smarujemy biszkopty/spod, kładziemy warstwę jogurtu, posypujemy kakao, kładziemy na tym biszkopt/spod, pędzelek moczymy w kawie z whiskey, smarujemy, znowu jogurt i kakao. ostatnia warstwa to jogurt posypany kakao (jak ktoś lubi to można i cukier puder).
potem raz dwa do lodówki, przykryć jakąś folią i nie podjadać. ;) po kilku godzinach wyjąć, ukroić, zrobić sobie latte, usiąść i zjeść. perfect.
odchudzona wersja tiramisu w sam raz przed wyjazdem.
kk
01-09-2008, 14:01
cos w podobie robie..
Szarlotkowe.
Biszkopty-paczka,albo dwie< w trakcie mozna podjadac>
serek waniliowy 3 opakowania.
Cynamon i cacao do smaku.
maly soczek pomaranczowy-kartonik
Przecier jablkowy.
Biszkopty maczam w soku pomaranczowym-na dno szklanej formy
Na to 1 i 1/2 pojemnika serka waniliowego
na to delikatnie cynamon.
Kolejna warstwa biszkoptow maczanych.
Jablka prażone/przecier<mozna kupic w sklepach,ja mam wlasnej roboty>
Na to znow serek waniliowy i konkretnie posypac cacao.
Do lodowki na ile wystarczy nam cierpliwosci ;D
W weekend robilam to 3 razy!!
Mozna dobic z dowolnymi owocami-tydzien temu miksowalam jeżyny.
ps :Vecia - ja juz niżej czoła nie umiem chylić
Dla mnie bomba.
Szarlotkowe.
Biszkopty-paczka,albo dwie< w trakcie mozna podjadac>
serek waniliowy 3 opakowania.
Cynamon i cacao do smaku.
maly soczek pomaranczowy-kartonik
Przecier jablkowy.
Biszkopty maczam w soku pomaranczowym-na dno szklanej formy
Na to 1 i 1/2 pojemnika serka waniliowego
na to delikatnie cynamon.
Kolejna warstwa biszkoptow maczanych.
Jablka prażone/przecier<mozna kupic w sklepach,ja mam wlasnej roboty>
Na to znow serek waniliowy i konkretnie posypac cacao.
Do lodowki na ile wystarczy nam cierpliwosci ;D
W weekend robilam to 3 razy!!
Mozna dobic z dowolnymi owocami-tydzien temu miksowalam jeżyny.
ps :Vecia - ja juz niżej czoła nie umiem chylić

01-09-2008, 22:57
A jaki ten tort byl pyyyycha... 
<rozmarzyla sie>
mniam
Kat

<rozmarzyla sie>
mniam
Kat