12-11-2007, 02:07
Przepis na moj ulubiony makaron:
Makaron (najlepiej swiderki, te kolorowe calkiem dobrze sie sprawdzaja) wsypujemy do gara z woda i gotujemy tyle ile napisano na paczce :p. Kroimy cebule w kostke i wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwe z oliwek, dodajemy zabek czosnku (lub kilka - ile kto lubi). Gdy cebula sie zrumieni dorzucamy 2 lyzki pesto genovese, kilka listkow swiezej bazylii, sol, pieprz, ew. papryke do smaku. Kiedy makaron bedzie juz dochodzil, wrzucamy na patelnie pokrojone na paski plastry salami pepperoni (np. paczkowane ostrodzkie). Nastepnie odcedzamy makaron (ale tak, by pozostal dosc mokry, woda i tak pozniej wyparuje) i wsypujemy go na patelnie. Teraz wystarczy wszystko wymieszac (przez jakies 1-2 minuty) i dodac starty parmezan.
Et voila. Danie proste szybkie, ale jakie smaczne
Makaron (najlepiej swiderki, te kolorowe calkiem dobrze sie sprawdzaja) wsypujemy do gara z woda i gotujemy tyle ile napisano na paczce :p. Kroimy cebule w kostke i wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwe z oliwek, dodajemy zabek czosnku (lub kilka - ile kto lubi). Gdy cebula sie zrumieni dorzucamy 2 lyzki pesto genovese, kilka listkow swiezej bazylii, sol, pieprz, ew. papryke do smaku. Kiedy makaron bedzie juz dochodzil, wrzucamy na patelnie pokrojone na paski plastry salami pepperoni (np. paczkowane ostrodzkie). Nastepnie odcedzamy makaron (ale tak, by pozostal dosc mokry, woda i tak pozniej wyparuje) i wsypujemy go na patelnie. Teraz wystarczy wszystko wymieszac (przez jakies 1-2 minuty) i dodac starty parmezan.
Et voila. Danie proste szybkie, ale jakie smaczne