Polfan.pl - forum dyskusyjne

Pełna wersja: Kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Może macie jakieś ciekawe przepisy kulinarne i chcecie się nimi podzielić? Big Grin

kk

Dzis rano  dzielilam sie przepisem na swoje ciasto ze śliwkami.Smile
Tanya Smile nie wiem gdzie Ty je zrobisz w tych Bieszczadach ...w sumie to tez "czynny" urlopowy wypoczynek Wink

oto przepis,to nie jest żart...tylko trzeba dobrze sie wsluchac.
Chyba kazdy pamieta te piosenkę.

http://pl.youtube.com/watch?v=tOYjifKsaks
Przepis na robienie sobie jaj chcecie ..?

kk

Divi ,wyczytalam w "przyjemnosciach" o solance.
Moge przepis?
To ja podam przepis na moją,ulubioną sałatkę.
Potrzebne:
-dwie saszetki ryżu
-jedna,czerwona papryka
-puszka kukurydzy
-dwa wędzone udka z kurczaka(można zastąpić jakąś wędzonką)
-pieprz
-oliwa lub olej
ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Do ugotowanego ryżu dodajemy:pokrojone mięso,obrane ze skóry,pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę,przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą.Wszystko mieszamy i gotowe ;D
Smacznego.
(11-09-2007, 13:29)kk link napisał(a): [ -> ]Divi ,wyczytalam w "przyjemnosciach" o solance.
Moge przepis?

jasne,
dorwe Mame i mi poda Smile
niestety ale nie umiem i nawet nie probuje jej robic sama,
ta Mamy, to mistrzostwo swiata

p.s. w delegacji Mama. za dwa dnia jakos podam Smile
Sernik...

*1kg białego sera (najlepiej tłustego)
*10 żółtek
*2 szklanki cukru
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*skorka pomarańczowa
*rodzynki
*zapach (rumowy lub migdałowy)

Żółtka ubijam z cukrem i dodaje je do sera. Następnie to miksuje, a w czasie miksowania dodaję mąkę, zapach, wsypuje rodzynki i skórkę pomarańczową. Piekę w 180 stopniach około godziny (aż będzie na wierzchu taki złoto brązowy ;] )

8)

lullaby

Garść uczuć rozrobić ze szczyptą ironii
pół szklanki filozofii utrzeć z kwartą fantazji
odrobinę sentymentalizmu zmieszać z błotem
zgnieść w palcach metaforę
wbić pointę
przedtem sprawdzając świeżość zapachu
Ugniatać wszystko z uwagą
czystymi rękami
Rozwałkować
Stalówką wyciąć kształt
resztę wyrzucić do kosza
Czynność powtórzyć
nie dolewając wody
Ułożyć w formie
pozostawić aż dojrzeje
Wtedy sprawdzić smak i konsystencję
spróbować zapiec
w niskiej temperaturze uczuć
Podawać z czerwonym winem
orzeszkami
lub saute
Na koniec wybić
wybiegając myślą
termin przydatności do spożycia.

M.Klubowicz
lulla, nie bądź taka, daj przepisa na tego bananowego zakalca...Smile))

lullaby

Kamenko boję się że jeszcze ten zakalec się może nie udać  Tongue
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21