•  Wstecz
  • 1
  • 2
  • 3(current)
  • 4
  • 5
  • ...
  • 20
  • Dalej 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinarne
#21
blin, mam klasc ser na oko?  Tongue


Sushi, zawsze, wszedzie... o kazdej porze dnia i nocy!  Tongue


***Czego sruba ostatnio NIEprzypalila...


Wieprzowina ze sliwkami.  8)


wieprzowinka(ile zdażysz zlapac, poderwac, upolowac...)(Ż kurde Ż..)
sliwki(ile sie da napchac)
wino(o ile cos ci zostalo od ostatniego przyjecia)
ocet
tarta bulka*
sos do pieczeni
cynamon*


wieprzowinke dusic(pokrojona albo i nie...jak lubisz) w winie z octem i przyprawami(np. mieta, ziola,chilli!,oregano(mozesz dodac sosu sojowego).. co ci sie nawinie).
dorzucic sliwki, gdy beda miekkie mozna przetrzec je przez sito (ja wole nie przecierac)
dodac tarta bulke,
sos do pieczeni i przyprawic cynamonem.
gotowa pieczen polac sosem.

ja gotuje to w woku..


*tyle ile lubisz


cdn.

Izul wielki kucharz.
  Smile
#22
(09-18-2007, 07:54 AM)dortmund link napisał(a): Proste ... jak nalesnik . ;D

nalesnik = tortilla + tluszcz Smile

to jest bez.
#23
(09-18-2007, 06:15 PM)blinker link napisał(a): [quote author=dortmund link=topic=52.msg1443#msg1443 date=1190102067]
Proste ... jak nalesnik . ;D

nalesnik = tortilla + tluszcz Smile

to jest bez.
[/quote]  Ja potrafie smazyc na teflonowej patelni bez tluszczu Wink
nalesnik= ciasto nalesnikowe + sucha patelnia teflonowa
jakos  nic mi do glowy nie przychodzi..........moze innym razem :-)
#24
z jedzenia bardzo lubię green way ; - P

..i obiady mojej kobiety.



: - )
#25
Salmon pieczony.

salmon
maslo
peczek kopru lub pietruszki <wedle upodobania>
cytryna
folia aluminiowa , piekarnik  Tongue

Plat salmona obdzieramy ze skory , porcjujemy.
Koper <lub pietruszke> szatkujemy .
Cytryne kroimy w plastry.

Na kawalku folii aluminiowej ukladamy porcje salmona , posypujemy <dosyc sporawo > koprem <lub pietruszka> , na to kladziemy plaster cytryny i lyzeczke masla . Calosc zawijamy . To samo robimy z pozostalymi kawalkami ryby . Calosc wkladamy do piekarnika i pieczemy.

Krewetki z grilla.

Krewetki topimy w wodzie z duza iloscia soku z cytryny. Po ok godzinie wyjmujemy , nabijamy na kijki do szaszlykow , grillujemy i jemySmile


Sushi.

Podnosimy ulotke zostawiona pod drzwiami , wybieramy to co nam najbardziej smakuje , dzwonimy , zamawiamy i jemy Tongue


#26
Oliwa z oliwek ,tarty parmezan na grubych oczkach,pieprz mielony ,sok z cytryny,posiekana rucola,odrobina soli.<mozna dodac czosnek w proszku>
Wsio wymieszac- proporcje dowolne - do smaku.
Nakladac na chleb razowy -smacznego.


Surowa pieczarke pokroic w plastry,rozlozyc na posmarowanej maslem bagietce,posolic.
Odczekac ,az pieczarka pusci "sok" -zjadac ze smakiem .
#27
  guacomole

-avocado
-cilantro
-limonka
-sol , pieprz

i jezeli ktos lubi pikantniej

-ostra papryczka
-czerwona cebulka

Rozgniatamy avocado , skrapiamy sokiem z limonki. Cilantro tez miazdzymy  , mieszamy z avocado na jednolita papke.Przyprawiamy sola i pieprzem. Mozemy dodac papryczke , cebulke lub czosnek.

Jemy z chipsami lub krakersami.
Swietny jako dodatek do piwa.
#28
(10-05-2007, 01:04 PM)Cindy_ link napisał(a):   guacomole

-avocado
-cilantro
-limonka
-sol , pieprz

i jezeli ktos lubi pikantniej

-ostra papryczka
-czerwona cebulka

Rozgniatamy avocado , skrapiamy sokiem z limonki. Cilantro tez miazdzymy  , mieszamy z avocado na jednolita papke.Przyprawiamy sola i pieprzem. Mozemy dodac papryczke , cebulke lub czosnek.

Jemy z chipsami lub krakersami.
Swietny jako dodatek do piwa.

tylko avocado musi być dojrzałe, w przeciwnym razie wszystko ląduje do kosza.. ;-)

:-P
#29
tez cos w podobie.

Feta-ale ta twarda,krucha,bywa w zalewie.Bron boszzz z kartonika<najczesciej bywa w sklepach>
Rozkruszyc,dodac oliwe z oliwek-sporo+ suszone ziola prowansalskie.
Dac w miare mozliwosci przemacerować.

maczac pieczywo wszelakie,popijac zimnym bialym winem.

Ostrzegam-dosc slone.
#30
Kurczak po prowansalsku

4 filety z piersi kurczaka
3 zabki czosnku
3 do 4 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
250 ml creme fraiche (36% smietana tez moze byc)
250 ml smietany
1 lyzeczka tymnianku
cayenne (tak 1/4 lyzeczki)
800 ml pomidorow z puski (gotowanach ale w calosci i bez skorki)
troche przecieru pomidorowego ale tylko jak ktos lubi
sol
3 lyzki masla

kurczaczkowe fileciki pokroic wkostke tak 4 na 4 cm albo tak jak kto lubi i na bardzo goracej patelni posmazyc krotko i ostro na masle, zmniejszyc temperature o polowe, dodac papryke i cayenne oraz sol, troszke podsmazyc aby aromaty papryki sie rozwinely( minutke lub dwie), dodac pokrojony czosnek, pomidory
przykryc przykrywka i na malym ogniu gotowac tak z 20 minut
potem dodac smietane, creme fraiche i tymianek, odkryte gotowac z 5 minut

podawac z sypkim ryzem lub ciepla bagietka
do tego prpponuje albo zwykla wode niegazowana albo jakies lekkie polwytrawne czerwone woni np. Merlot albo bardzo lekko slodkawe rosé.

Jako deser polecam slodkie omleciki z dodatkiem jogurtowo/malinowym lub z odrobinka waniliowego sosu ale nie kupnego !

Bardzo wazne: Nie uzywajcie mrozonego mieska. Kupcie swieze.
Najladniejszym zwierzatkiem jest slimaczek.
  
  •  Wstecz
  • 1
  • 2
  • 3(current)
  • 4
  • 5
  • ...
  • 20
  • Dalej 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości