01-04-2008, 22:51
Czy to musi byc koniecznie pieczony tort? Ja od wielu lat wszytkim dzieciom w rodzinie i u znajomych robie tort z gotowych biszkoptów, nigdy nie zostaje nawet okruszek a patent jest genialnie prosty:
dwie paczki biszkoptów okrągłych
dwie galaretki owocowe
paczka masła roślinnego
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
opakowanie śmietany słodkiej ,najlepiej 22%
opakowanie kefiru(duże)
owoce dowolne ( u mnie najlepiej idą mrożone truskawki)
łyzka lub dwie prawdziwego kakao
Galaretkę rozpuścić w połowie wody niż w przepisie,więc w tym przypadku 2 galaretki w ilości wody przewidzianej na jedną,dobrze wystudzić ,ale nie dopuścić żeby sie zsiadła. Ubić kogel-mogel, dodawać do tego po łyżce masła roślinnego a potem powoli śmietanę,też po łyżce(dobrze jak wszystkie produkty są w jednej temperaturze ,wtedy krem się nie waży) Średnią tortownice wyłożyć biszkoptami moczonymi w kefirze, połowę kremu wyłożyć na biszkopty, przykryć biszkoptami moczonymi w kefirze. Do drugiej części kremu dodacć kakao wedle uznania ,jak kto lubi ,(ja nie daję za dużo ,bo dzieciaki nie przepadają jak jest gorzkie)Na to wykładamy owoce,zalewamy galaretka ,do lodówki najlepiej jak postoi kilka godzin i gotowe tort bardzo efektowny ,palce lizać smacznego
dwie paczki biszkoptów okrągłych
dwie galaretki owocowe
paczka masła roślinnego
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
opakowanie śmietany słodkiej ,najlepiej 22%
opakowanie kefiru(duże)
owoce dowolne ( u mnie najlepiej idą mrożone truskawki)
łyzka lub dwie prawdziwego kakao
Galaretkę rozpuścić w połowie wody niż w przepisie,więc w tym przypadku 2 galaretki w ilości wody przewidzianej na jedną,dobrze wystudzić ,ale nie dopuścić żeby sie zsiadła. Ubić kogel-mogel, dodawać do tego po łyżce masła roślinnego a potem powoli śmietanę,też po łyżce(dobrze jak wszystkie produkty są w jednej temperaturze ,wtedy krem się nie waży) Średnią tortownice wyłożyć biszkoptami moczonymi w kefirze, połowę kremu wyłożyć na biszkopty, przykryć biszkoptami moczonymi w kefirze. Do drugiej części kremu dodacć kakao wedle uznania ,jak kto lubi ,(ja nie daję za dużo ,bo dzieciaki nie przepadają jak jest gorzkie)Na to wykładamy owoce,zalewamy galaretka ,do lodówki najlepiej jak postoi kilka godzin i gotowe tort bardzo efektowny ,palce lizać smacznego