24-04-2008, 23:15
(24-04-2008, 14:54)Cindy_ link napisał(a): [quote author=monika_ link=topic=52.msg10810#msg10810 date=1209034304]
Specjalnie dla kk:-)
"Cygany"
Ciasto robimy jak na kopytka: czyli ziemniaki ugotowane(w osolonej wodzie),zmielone,jajko,mąka.Formujemy podobnie jak kopytka,z tą rożnicą,że bardziej płaskie i ciut większe.Smażymy na oliwie,bądź oleju,na zasadzie smażenia kotletów,czyli nie w głębokim oleju.Do tego najlepszy jest sos z suszonych,leśnych grzybów,ale może też być każdy inny sos i np.bitki,suróweczka.
Smacznego
Mozna tez ciasto przyproszyc maka i rozwalkowac . Nastepnie wykrajac kotlety szklanka . Wlasnie tak robila to moja mama . Z sosem grzybowym jest pyszne...
Monika , narobilas mi smaka.
Od siebie doloze przepis na rybe w sosie pieczarkowym.
skladniki
- filety rybne
-mala cebulka
-maka
-pieczarki
-smietana
-cytryna
-olej
-sol , pieprz do smaku
-patelnia
Rybe skrapiamy cytryna taczamy w mace i smazymy.
Pieczarki i cebule kroimy w kostke , przyprawiamy , smazymy . Gdy pieczarki zmiekna dodajemy lyzke smietany. Na talez kladziemy rybke na niej kladziemy sos pieczarkowy i posypujemy poszatkowana pietruszka.
Smacznego.
[/quote]
No te też trzeba optoczyć w mące,inaczej będą się kleić do patelni.Ale to i kopytka są opruszone mąką:-)
"Nikogo nie obchodzą sińce upadłych aniołów."