08-02-2008, 14:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2008, 15:00 przez puszysta_wawa.)
i jeszcze jedna pychotka... od kucharza z Holiday Inn
ZUPA KREM Z PORÓW (pychota!!!!)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej z indyka
3 spore pory (żeby miały jak najwięcej białego)
5 serków topionych (najlepsze firmy Hochland, te takie prostokątne, długie – można same śmietankowe; ja kupuję różne smaki)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
1 łyżka vegety
Przyrządzenie (bardzo łopatologicznie):
Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pory kroimy w półplastry, wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia się – nie rumienić! Nastawiamy litr-półtora wody, wsypujemy do niej vegetę i majeranek. Jak się zagotuje woda to wrzucamy do niej mięso, uformowane w malutkie kuleczki. Jak się zagotuje dodajemy podsmażone pory. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione serki topione i mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut i voila! Można do smaku doprawić pieprzem. Podajemy z bagietką, świeżą kajzerką albo grzankami – jak kto woli. Smacznego! ;D
ZUPA KREM Z PORÓW (pychota!!!!)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej z indyka
3 spore pory (żeby miały jak najwięcej białego)
5 serków topionych (najlepsze firmy Hochland, te takie prostokątne, długie – można same śmietankowe; ja kupuję różne smaki)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
1 łyżka vegety
Przyrządzenie (bardzo łopatologicznie):
Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pory kroimy w półplastry, wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia się – nie rumienić! Nastawiamy litr-półtora wody, wsypujemy do niej vegetę i majeranek. Jak się zagotuje woda to wrzucamy do niej mięso, uformowane w malutkie kuleczki. Jak się zagotuje dodajemy podsmażone pory. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione serki topione i mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut i voila! Można do smaku doprawić pieprzem. Podajemy z bagietką, świeżą kajzerką albo grzankami – jak kto woli. Smacznego! ;D