08-02-2008, 14:32
chyba jeszcze nie dawałam żadnych przepisów :
dziś mam etap tuńczykowy... dwa przepisy - bardzo proste, pyszne (jak ktoś lubi tuńczyka) i syte
tuńczyk na dwa sposoby...
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 spore cebule
paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
koperek – pęczek świeżego albo mrożony
1 ząbek czosnku
1 śmietana
sól, pieprz, ździebko vegety do smaku
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy tuńczyka – nie odsączamy. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietanę. Dusimy kilka minut mieszając. Podajemy z makaronem.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
2-3 puszki tuńczyka w oleju
3 spore cebule
Paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i vegeta do smaku
tarty żółty ser
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory bez skórki, dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy tuńczyka, odciśniętego, mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i dusimy kilka minut, mieszając. Nakładamy na gorący makaron i posypujemy startym serem. Jemy ze smakiem
dziś mam etap tuńczykowy... dwa przepisy - bardzo proste, pyszne (jak ktoś lubi tuńczyka) i syte
tuńczyk na dwa sposoby...
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka tuńczyka w oleju
2-3 spore cebule
paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
koperek – pęczek świeżego albo mrożony
1 ząbek czosnku
1 śmietana
sól, pieprz, ździebko vegety do smaku
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy tuńczyka – nie odsączamy. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietanę. Dusimy kilka minut mieszając. Podajemy z makaronem.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
2-3 puszki tuńczyka w oleju
3 spore cebule
Paczka makaronu – wstążki, świderki czy coś w tym stylu
2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i vegeta do smaku
tarty żółty ser
Przyrządzenie:
Oczywiście gotujemy makaron w osolonej wodzie Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Jak cebula jest już miękka, dodajemy drobno pokrojone pomidory bez skórki, dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy tuńczyka, odciśniętego, mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i dusimy kilka minut, mieszając. Nakładamy na gorący makaron i posypujemy startym serem. Jemy ze smakiem