05-02-2008, 17:08
6jaj 36 dkg maki tortowej 36 dkg margaryny 1 wieksza cytryna,1 lyzeczka proszku do pieczenia(czubata). Margaryne utrzec z cukrem dodajac po jednym zoltku(bialka ubic na piane).Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dosypywac po troche do masy.Skorke z cytryne zetrzec na tarce i wsypac do ciasta,dodac rowniez sok z wycisnietej cytryny i ubite bialko ,ciasto wlac na blaszke (najlepiej wylozona papierem,latwiej wyciaga sie ciasto z blaszki.Piec okolo 45min. KREM:2 cytryny,1szkl.wody,1 szkl cukru,2 czubate lyzki margaryny,3 lyzki maki ziemniaczanej Cytryny zetrzec na tarce, wycisnac sok. Do garnka wlozyc margaryne i cukier i wlac szkl wody i wycisniety sok.Dogotujacego sie wlac make ziemniaczana rozmieszana w malej ilosci wody.Gotowac okolo 3 min.Ciasto przekroic na pol i przelozyc masa