07-10-2007, 19:28
Jeśli ktoś lubi serniki, mam jeden wysmienity przepis.... uwielbiam to poprostu!
To bylo pierwsze ciasto jakie nauczylem sie robic w technikum gastronomicznym.... do tej pory przynajmniej raz w miesiacu je robie..... mrrrrrr
Ciasto:
1,1/2 - Szklanki Mąki
1/2 - Szklanki Cukru
8 dag Margaryny lub Masła
1 Łyżeczka Proszku do Pieczenia
1 Jajko
( Wszystko Wymieszać )
Masa:
1 kg - Twarogu
1/2 - Szklanki Cukru
4 - Źółtka
2 - Budynie
2 - Szklanki Mleka
1/3 - Szklanki Oleju
Piana:
5 - Jajek
1/3 - Szklanki Mąki
2 - Łyżki Mąki ( Najlepiej Ziemiaczanej )
Ciasto włożyć do Piekarnika na pare min. asz się zarumieni.
Wlać masę serową na ciasto, piec 30 min.
Gdy Ser nie jest już lejący polać Pianą ( z 5 jajek, 1/3 Szklanki Cukry i
2 Łyżkami Mąki - Najlepiej Ziemiaczanej ) i posypać jedną paczką Wiórek Kokosowych
Piec 15 min.
To bylo pierwsze ciasto jakie nauczylem sie robic w technikum gastronomicznym.... do tej pory przynajmniej raz w miesiacu je robie..... mrrrrrr
Ciasto:
1,1/2 - Szklanki Mąki
1/2 - Szklanki Cukru
8 dag Margaryny lub Masła
1 Łyżeczka Proszku do Pieczenia
1 Jajko
( Wszystko Wymieszać )
Masa:
1 kg - Twarogu
1/2 - Szklanki Cukru
4 - Źółtka
2 - Budynie
2 - Szklanki Mleka
1/3 - Szklanki Oleju
Piana:
5 - Jajek
1/3 - Szklanki Mąki
2 - Łyżki Mąki ( Najlepiej Ziemiaczanej )
Ciasto włożyć do Piekarnika na pare min. asz się zarumieni.
Wlać masę serową na ciasto, piec 30 min.
Gdy Ser nie jest już lejący polać Pianą ( z 5 jajek, 1/3 Szklanki Cukry i
2 Łyżkami Mąki - Najlepiej Ziemiaczanej ) i posypać jedną paczką Wiórek Kokosowych
Piec 15 min.