07-10-2007, 02:28
(06-10-2007, 20:34)lullaby link napisał(a): Hmm a ja potrzebuję dobrego sprawdzonego przepisu na gołąbki..a bardziej chodzi mi o sos..
Z góry dziękuję.
Golabki ukladamy w garnku (dno wykladamy liscmi kapusty) zalewamy goraca woda tak aby golabki byly zakryte i gotujemy ok 3-4 godz. pod przykryciem, nastepnie odlewamy wywar do osobnego naczynia i z tego robimy sos. Do wywaru dodajemy ok 4-6 lyzek koncentratu pomidorowego (w zaleznosci od smaku) i to zageszczamy woda z maka (1/2 szklanki letniej wody+ 3 lyzki maki, to wszystko dokladnie wymieszac) nastepnie powoli wlewac do wywaru ciagle mieszajac (i tu zalezy jaki lubisz sos,jak gesty to wlewasz wiecej, jak rzadki wlewasz mniej) to wszystko doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia i dodac smietany kremowki ok 6 lyzek, wymieszac i gotowe Tak przynajmniej robi moja zona i zareczam ze jest pyszny ( mniam ale mi narobilas smaka na te golabki)
"pozwól mi spróbować jeszcze raz, niepewność mą wyleczyć, wyleczyć mi..."