06-10-2007, 02:35
Kurczak po prowansalsku
4 filety z piersi kurczaka
3 zabki czosnku
3 do 4 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
250 ml creme fraiche (36% smietana tez moze byc)
250 ml smietany
1 lyzeczka tymnianku
cayenne (tak 1/4 lyzeczki)
800 ml pomidorow z puski (gotowanach ale w calosci i bez skorki)
troche przecieru pomidorowego ale tylko jak ktos lubi
sol
3 lyzki masla
kurczaczkowe fileciki pokroic wkostke tak 4 na 4 cm albo tak jak kto lubi i na bardzo goracej patelni posmazyc krotko i ostro na masle, zmniejszyc temperature o polowe, dodac papryke i cayenne oraz sol, troszke podsmazyc aby aromaty papryki sie rozwinely( minutke lub dwie), dodac pokrojony czosnek, pomidory
przykryc przykrywka i na malym ogniu gotowac tak z 20 minut
potem dodac smietane, creme fraiche i tymianek, odkryte gotowac z 5 minut
podawac z sypkim ryzem lub ciepla bagietka
do tego prpponuje albo zwykla wode niegazowana albo jakies lekkie polwytrawne czerwone woni np. Merlot albo bardzo lekko slodkawe rosé.
Jako deser polecam slodkie omleciki z dodatkiem jogurtowo/malinowym lub z odrobinka waniliowego sosu ale nie kupnego !
Bardzo wazne: Nie uzywajcie mrozonego mieska. Kupcie swieze.
4 filety z piersi kurczaka
3 zabki czosnku
3 do 4 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
250 ml creme fraiche (36% smietana tez moze byc)
250 ml smietany
1 lyzeczka tymnianku
cayenne (tak 1/4 lyzeczki)
800 ml pomidorow z puski (gotowanach ale w calosci i bez skorki)
troche przecieru pomidorowego ale tylko jak ktos lubi
sol
3 lyzki masla
kurczaczkowe fileciki pokroic wkostke tak 4 na 4 cm albo tak jak kto lubi i na bardzo goracej patelni posmazyc krotko i ostro na masle, zmniejszyc temperature o polowe, dodac papryke i cayenne oraz sol, troszke podsmazyc aby aromaty papryki sie rozwinely( minutke lub dwie), dodac pokrojony czosnek, pomidory
przykryc przykrywka i na malym ogniu gotowac tak z 20 minut
potem dodac smietane, creme fraiche i tymianek, odkryte gotowac z 5 minut
podawac z sypkim ryzem lub ciepla bagietka
do tego prpponuje albo zwykla wode niegazowana albo jakies lekkie polwytrawne czerwone woni np. Merlot albo bardzo lekko slodkawe rosé.
Jako deser polecam slodkie omleciki z dodatkiem jogurtowo/malinowym lub z odrobinka waniliowego sosu ale nie kupnego !
Bardzo wazne: Nie uzywajcie mrozonego mieska. Kupcie swieze.
Najladniejszym zwierzatkiem jest slimaczek.