07-10-2007, 10:54
[i][color=maroon]Boszzzzz Nocny, a co Ci ostaje z tych gołąbków po 3 godzinach???
Przepis na moje gołąbki (duża ilość bo i moja rodzina duża ):
Gotuję prawie kilo ryżu na sypko (czyli w dużym garnku tak jak makaron, z dużą ilością wody, potem to odcedzam)
na patelni podsmażam dużo cebulki + 2 ząbki czosnku, do tego dodaję prawie kilo mięsa mielonego i jedną konserwę mięsną pokrojoną w kostkę. Mieszam to wszystko, przyprawiam warzywkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym (dużo), ew.papryka słodka.
Sparzam 2 główki kapusty, wykrawam to twarde.
Zawijam ładnie farsz w liście, układam w garnku (na spód daję talerz i liście kapusty by mi nie przywarły), wierzch też przekładam liśćmi, dodaję niecałą łyżkę soli i zalewam wrzątkiem. Przykrywam i wstawiam do PIEKARNIKA na godzinę.
PYCHA...
Sos pomidorowy.
W rondelku rozpuścić 2-3 łyżki margaryny, potem dodać prawie cały koncentrat pomidorowy (mały słoiczek i tylko PUDLISZKI),
podsmażyć trochę mieszając, zalać wodą, przyprawić warzywkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką.
1/4 szklanki śmietany rozprowadzić z łyżkami mąki, można dodać do tego wody by się lepiej wymieszało. Dodać do sosu, zagotować.
To najlepszy sos na świecie do gołąbków, cała magia polega na podsmażeniu koncentratu, wydobywa się z niego najlepszy aromat.
Smacznego.
Pogołąbkowa Atka
Przepis na moje gołąbki (duża ilość bo i moja rodzina duża ):
Gotuję prawie kilo ryżu na sypko (czyli w dużym garnku tak jak makaron, z dużą ilością wody, potem to odcedzam)
na patelni podsmażam dużo cebulki + 2 ząbki czosnku, do tego dodaję prawie kilo mięsa mielonego i jedną konserwę mięsną pokrojoną w kostkę. Mieszam to wszystko, przyprawiam warzywkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym (dużo), ew.papryka słodka.
Sparzam 2 główki kapusty, wykrawam to twarde.
Zawijam ładnie farsz w liście, układam w garnku (na spód daję talerz i liście kapusty by mi nie przywarły), wierzch też przekładam liśćmi, dodaję niecałą łyżkę soli i zalewam wrzątkiem. Przykrywam i wstawiam do PIEKARNIKA na godzinę.
PYCHA...
Sos pomidorowy.
W rondelku rozpuścić 2-3 łyżki margaryny, potem dodać prawie cały koncentrat pomidorowy (mały słoiczek i tylko PUDLISZKI),
podsmażyć trochę mieszając, zalać wodą, przyprawić warzywkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką.
1/4 szklanki śmietany rozprowadzić z łyżkami mąki, można dodać do tego wody by się lepiej wymieszało. Dodać do sosu, zagotować.
To najlepszy sos na świecie do gołąbków, cała magia polega na podsmażeniu koncentratu, wydobywa się z niego najlepszy aromat.
Smacznego.
Pogołąbkowa Atka